Waterjet Optimization Tips

Sfaturi pentru optimizarea performantei echipamentelor de debitat cu jet de apa

 

Mai jos veti gasi cateva sfaturi / sugestii de bază pe care ar trebui să le ia în considerare utilizatorii echipamentelor OMAX, pentru a se asigura ca utilajul de debitat cu jet de apă funcționează la întregul potențial avand o productivitate maximă. Sfaturile fac referire la operator, echipament, întreținere și software.


1: Training

Operatorii sunt componenta cea mai critică în procesul de tăiere cu jet de apă abraziv. Un Echipament este la fel de productiv atat cat este si operatorul, astfel încât un operator mai bine pregătit poate opera un echipament la performanțele sale maxime. Operatorii trebuie instruiti intens si permanent prin colaborarea cu furnizorii echipamentelor de debitat cu jet de apa care pot oferi training gratuit.

2: Software-ul

Pe partea de hardware, utilajele de debitat cu jet de apă sunt de fapt doar pompe, duze si mese de lucru. Software-ul de control este cheia pentru optimizarea performanței unui echipament în ceea ce privește viteza și eficiența. Compania ar trebui să se asigure ca sistemele lor cu jet de apă includ cele mai puternice și eficiente softuri. Acestea fiind spuse, companiile trebuie sa lucreze  cu furnizorii de echipamente care in mod continuu dezvlota software-ul lor și ofera upgrade-uri gratuite atunci cand apar versiuni software noi. Acele companii care nu au acces la upgrade-uri de software va pierde cu siguranta potențialul de creștere a productivității echipamentului.

3: Capacitatea

Nivel de capacitate va contribui direct la performanta si productivitatea unui echipament de debitat cu jet de apă de. De exemplu, capacitatea de a monitoriza schimbările în suprafețele materialul piesei de prelucrat sau grosimi și ajustarea în mod automat a inaltimii duzei de taiare pentru a elimina riscul de deteriorare a echipemantului atunci cand un operator este la câțiva pași de la masina. Plus, o astfel de funcție permite funcționarea continuă si neîntreruptă a echipamantului.

Un alt aspect este capacitatea unui echipament de a avea control în mod activ la forma conica. Acest tip de funcție ar ajusta si elimina în mod automat conicitatea naturala jetului de apă. Alte capacități cum ar fi îmbunătățirea performanței incluzand controlul a 5-axe respectiv controlul rotației pentru prelucrare axiala, care permit companiei o creștere in diversitate si precizie a prelucrarilor cu jet de apa. Astfel, echipamentele obțin capacitatea de a procesa o gama mai larga de tipuri de piese sporind astfel și mai mult potențialul de productivitate.

Ar trebui remarcat faptul că, indiferent de dotarile existente ale echipamentului aflat in dotarea dumneavoastra, exista capacitate sau funcționalitatea de a mai adăuga astfel de sisteme pe echipamentul existent. Când furnizorii de echipamente fac aceste sisteme usor de instalat ulterior, atunci companiile vor produce piese cu echipamentul la întregul potențial - chiar dacă se întâmplă să fie modele mai vechi - eficientizand costurile.

4: Dimensiunea

Cand vine vorba de alegerea unui dimensiune de masă de lucru a unui echipament de debitat cu jet de apă, majoritatea furnizorilor de echipamente sugerează o prima evaluare a pieselor ce se doresc a fi tăiate pe utilaj - unde exista acest lucru sau care sunt luate în considerare pentru viitor. O regulă comună, este piesa referința cea mai mare necesara sau cel mai mare format de foaie necesar. Dupa stabilirea acestor aspecte selectați o dimensiune masă în consecință.

5: Pregatirea

Înainte de a instala un echipament cu jet de apă abraziv, atelierul ar trebui sa aiba apa testata. Acest lucru va determina dacă anumite acțiuni trebuie să fie luate, cum ar fi, adaugarea de filtre sau chillere pentru a se asigura că echipamentul funcționează cu apa de cea mai înaltă calitate. Este adesea recomandat si destul de convenabil de a pozitiona utilajul cu jet de apă aproape de canalizare, precum și sursele de apă din atelier.

6: Maintenance

Pentru performanțe optime, utilajele cu jet de apă trebuie păstrate bine întreținute și în perfectă stare de funcționare. Anumite funcții de control ale utilajului oferite de anumiti furnizori de utilaje pot face întreținerea mai ușoară și mai proactivă. Aceste funcții includ optiuni software de management de întreținere care monitorizează componente de uzură ale utilajului și indică, atunci când este necesar o interventie de întreținere preventivă. Cu această capacitate de monitorizare, atelierele elimina timpii "morti" ce apar neașteptat prin întreținere preventivă, spre deosebire de interventiile facute numai când intervine ceva și echipemantul este scos din productie.

TANK TIPS

Atelierele de succes înțeleg că un spațiu de lucru curat și bine întreținut este esențial pentru a optimiza productivitatea. Spațiul de lucru se extinde la masinile si utilajele companiei. La utilajele de debitat cu jet de apă abraziv, acest spatiu se extinde si la bazin. Mai jos veti gasi cateva sfaturi adunate in timp care au ca rezultat mentinerea utilajului dvs. in cea mai buna stare astfel incat productivitatea si randamentul sa fie maxim

7: Rotiti lamelele de sprijin
Lamelele care susțin materialul ce se debiteaza se erodează în timp și va trebui în cele din urmă să fie înlocuite. Puteți extinde foarte mult durata de viață a lamelelor dvs. prin rotirea periodica. Lamelele pot fi inversate pe orizontală, verticală, sau pot fi mutate intr-o altă zonă a bazinului. Creați un program de intretinere pentru inspectie și rotiți lamelele cel puțin o dată pe lună. Orice lamela uzata trebuie înlocuita. Când înlocuiți o lamela defecta inspectati de asemenea si suportul lamelei in vederea depistarii unei uzuri excesive. Suportii de sprijuin ai lamelei ar trebui să fie de asemenea înlocuiti. Noi seturi de lamele de oțel galvanizat pot fi comandate direct de la ROMAX Waterjet.

8: Taiati sub apa
Un mare avantaj al tăierii sub apă este că acesta reduce dramatic zgomotul. De asemenea, previne stropirea utilajului si a zonei de lucru cu material abraziv respectiv apa si alte materiale. Aceasta ajută la menținerea mediului de lucru curat și extinde durata de viață a componentelor utilajului. Tăiere sub apă poate de asemenea reduce sau elimina suprafața tip "matuire", care poate apărea pe marginea de sus a unei taieri. Un alt beneficiu oarecum contraintuitiv la tăiere sub apă este că anumite părți ruginesc mai puțin atunci când scufundate. Fiind sub apă alternarea constanta apa/aer (care accelerează procesul de ruginire) este împiedicata.

 

9: Scoateti deseurile de nisip
Deoarece particule abrazive și de metal sunt în mod constant acumulate în bazin, este necesar a se elimina depozitele de deșeuri stranse în mod regulat. Când cantități mari de particule abrazive raman pe materialul prelucrat avem de obicei un bun indicator care ne spune ca avem prea multe deșeuri abrazive (nisip) in bazin  si ca este necesara o curatare imediata. Dacă scoateți material abraziv manual cel mai bine este să se scurgeti apa din bazin inainte. Abrazivul uscat este mai usor de scos cu lopeta. Folosind o lopata ascuțita (casma) este probabil, cel mai eficient mod de golirea bazinului manual. Sistemul automat de curatare al bazinului (VS-SRS) este o alternativa eficienta la curățarea manuală a rezervorului.

 

10: Utilizati programul de curatare
Dacă utilizați un sistem automat de curatare al bazinului (VS-SRS), puteți spori foarte mult eficacitatea sistemului automat utilizand un program software incarcat direct in softul OMAX. Acest program execută un jet de apă înainte și înapoi pe întreaga masă, agitând deșeurile și materiale abrazive, care tind să colecteze în grămezi pe fundul bazinului. VS-SRS poate apoi scoatețe eficient particulele de deșeuri care circulă in bazin.

 

11: Schimbati locatia de testare a capului de taiere
Pentru a verifica daca pompa și duza funcționează corect in mod regulate se fac teste. Aceste teste ar trebui realizate în mod obișnuit cand faceti o intretinere recurenta a capului de taiere, după o infundare a tubului de amestec, sau la începutul zilei pentru a verifica funcționarea corectă. Fluxul jetului de apă este destul de puternic astfel incat la un moment dat (daca nu se schimba locatia) se va produce o gaura in bazin. In consecinta schimbati frecvent locul de testare a jetului in lungul mesei pentru a evita perforarea bazinului.

 

Folosim cookie-uri pentru a oferi o experienta mai buna de navigare pe site-ul nostru, pentru a analiza traficul de pe site, pentru a personaliza continutul si pentru a servi anunturi directionate. Prin apasarea butonul de confirmare sau prin continuarea navigarii pe site-ul nostru, sunteti de acord ca site-ul nostru sa stocheze cookie-uri in browser-ul dumneavoastra.